The Mazaj Diaries
The Mazaj Diaries
Blog Article
[۶] مزاجشناسی، در اذهان عامه به «گرمی» و «سردی» معروف است. در قدیم معتقد بودند مزاجها از واکنش متقابل اجزاء عناصر چهارگانه متضاد، به وجود میآیند.[۷]
سوداوی مزاجها افرادی ترسو و مضطرب هستند و از لحاظ روحی عموما بیقراری دارند. از نظر فیزیکی مرتب، منظم و فعال هستند. این دسته افراد، تمایل بیشتری به بیخوابی دارند.
برنامج خفيف هدفه تسلية المستمعين أثناء تواجدهم على الطرقات في وقت الذروة حين تضج الشوارع بالموظفين الذين خرجوا للاستراحة وغيرهم من مستخدمي الطريق.
میل جنسی بالا و خشکی پوست از دیگر ویژگیهای این افراد است. افرادی که مزاج سوداوی یا سرد و خشک دارند در ظاهر پوستشان تیره است. معمولا موهای آنها کم پشت است و با مشکل خشکی بدن مواجه هستند. این افراد در عین خوش اشتهایی از نظر فیزیکی چاق محسوب نمیشوند. لکههای پوستی تیره نیز بعضا روی بدنشان دیده میشود.
میوهجات: شاتوت، سیب، خیار، پرتقال، کیوی، انار، آلبالو و گیلاس
ایده عناصر چهارگانه آب و باد و خاک و آتش و اینکه رماتیسم غلبه بلغم در پاست و کابوس شبانه، غلبه سودا در سر، هیچ مبنای تجربی ندارد و مبتنی بر یک دیدگاه فلسفی است.[۱۱]
نظام معرفتی طب سنتی بر این اساس پی ریزی شده که بیماری در اثر به هم خوردن تعادل خلطهای چهارگانه یعنی صفرا و دم و بلغم و سودا به وجود میآید.
فرد اگر مزاجی گرم دارد و غذاهای گرم هم به مقدار زیاد مصرف کند برای سلامتیاش مشکل ساز خواهد شد.
به طور کلی طب سنتی، دلیل ایجاد بیماریها را خارج شدن مزاج از حالت طبیعی میداند؛ مثلا ابتلا به روماتیسم را به غلبه مزاج بلغم در پا نسبت میدهد و کابوس شبانه را به غلبه مزاج سودا در سر.
افرادی که مزاج سوداوی دارند، طبع آنها سرد و خشک بوده و باید با رعایت رژیم غذایی مناسب تعادل را در بدن خود برقرار نمایند. طبیعی است که این تعادل با مصرف مناسب اقلام خوراکی گرم و تر به وجود میآید. بهتر است این افراد یک وعده از روز خود را به غذاهایی مثل آبگوشت، آش، سوپ، حبوبات و… اختصاص دهند. اصلا کار سختی نیست و به راحتی میتوان انواع خورشتها را با حبوبات تهیه نمود.
مزاج بلغمی معمولا با یک سری ویژگیها همراه است. برای مثال افراد بلغمی یا سرد و تر معمولا دارای ویژگی شخصیتی درون گرایی، صبر و خجالتی بودن هستند. این افراد که معمولا آنها را به عنوان انسانهای آرام میشناسیم، معمولا از جمع و رویارویی با دیگران دوری میکنند.
ما چهار مزاج شامل صفراوی، دموی، سوداوی و بلغم داریم که علم مزاج شناسی به بررسی آنها میپردازد. تشخیص مزاج با استفاده از ویژگیهای ظاهری و عادتها و حالات روحی فرد انجام میشود.
عناصر چهارگانه و طبعهای مربوط به آنها از فنون کیمیاگری است. مزاج دانشمندان تحقیقات زیادی درباره تطبیق طب قدیم و مزاج شناسی با علم روز انجام دادهاند؛ اما موفق به همخوانی این دو نشدهاند.
مواردی که می توان با توجه به آن مزاج را تشخیص داد عبارتند از: